Repertoire


Vokalselskabet GLAS er også tilgængelige til workshops i vokalteknik og improvisation, samt musikforedrag om folkesangens plads i menneskets historie.

Rosernes land – Bulgarske folketoner

 
[disk_player id=”314″]

Sangerne i Vokalselskabet GLAS fandt sammen i 2001 pga. deres fælles forkærlighed for den bulgarske vokalmusik og dens brede vifte af kunstneriske udtryk, som kan være meget forskellige fra region til region. Siden har GLAS sunget hundredvis af koncerter med bulgarsk folkemusik både herhjemme og i udlandet.

Dette program består af en perlerække af de mest populære traditionelle sange fra Bulgarien. Musikken opføres på skift med folkelige historier, som fortælles undervejs under koncerten af Vokalselskabets medlemmer. 

Bulgarien er én af verdens førende producenter af rosenolje. Det er i den såkaldte ”Rosernes dal” i den sydlige del af landet, den sjældne rosa damascena gror, som er hovedingrediensen i den bulgarske rosenolje, som regnes for verdens fineste. Igennem billedet af en rose, et bjerglandskab og en forelsket ung kvinde fortælles der om en hård, omend romantisk fortid og en tilværelse, som ikke længere eksisterer.


To sange, én kærlighed

[disk_player id=”205″]

Efter at have arbejdet med bulgarsk kormusik i mange år, ønskede sangerne i GLAS at tilpasse noget af deres eget, nordiske repertoire til dette vokale udtryk, som de anser som deres andet modersmål.
Fem kendte nordiske komponister, Henrik Ødegaard, Mats Edén, Emmi Kujanpäa, Arne Dich og Pauli Í Sandager∂i, blev således opfordret til at lade sig inspirere af klangen og de harmoniske strukturer af den bulgarske folkemusik. Resultatet er en række splinternye arrangementer af nordeuropæiske folkesange i bulgarsk iklædning. Programmet ”To sange, én kærlighed” er en fusion af innovativ nordisk vokalmusik og de traditionelle toner fra Bulgarien, der har inspireret de nye kompositioner: To musikalske traditioner smelter sammen i Vokalselskabets store kærlighed til dem begge to.
Som enhver samling af folkesange, deler vokalmusikken fra Nordeuropa og Bulgarien en række fælles emner: Kærlighed og krig, liv og død, daglige gøremål og de store højtider. Det er disse store og små fortællinger, der er i centrum for dette program.


Nordiske Folketoner

 
[disk_player id=”311″]

Dette program kombinerer nogle af de nye kompositioner fra “To sange, én kærlighed” med mere traditionelle nordiske folkesange. Sange fra GLAS-medlemmernes hjemlande, sunget på traditionel vis. Sangerne i Vokalselskabet GLAS tager publikum med på en rejse igennem hele Norden og dens forskellige vokale traditioner. Der vil kunne høres sange, der handler om glæde og sorg, om tilbedelse og dans fra både Danmark, Norge, Sverige, Finland og Færøerne.


Menneskeliv og folkesang

 
[disk_player id=”544″]

Salmer og folkesange fra Norden og Bulgarien udgør kernen af koncertforedraget  ”Menneskeliv og folkesang”. Sangene er en slags rejsefælle gennem tilværelsen fra vugge til grav. De omhandler det, mennesket går igennem i løbet af livet: fødsel, kærlighed, død, forældreskab, sult og nød. Så længe vi ved, er der blevet skrevet sange for at komme nærmere en forståelse af livets eksistentielle vilkår og en forsoning med dem. ”Drømte mig en drøm i nat”, som er den ældste nedskrevne danske sang overhovedet og som indgår i koncerten, er et godt eksempel herpå. I dette koncertforedrag bliver du inviteret på en rejse tilbage i tiden og ud i verden. Med ord og toner giver GLAS eksempler på, hvad folkemusik og folkesang er for en størrelse, og ikke mindst hvorfor den stadig er vedkommende i dag. Et musikalsk foredrag der giver både indsigt og gåsehud.


Landene som forsvandt

Landene som Forsvandt er en sangcyklus af Peter Danstrup, skrevet til Vokalselskabet GLAS. Albummet Landene som forsvandt er udgivet i august 2021.
De 12 satser tager afsæt i Bjørn Berges bog ‘Landene som Forsvandt’ og er jazzmusikeren Peter Danstrups første a cappella værk. Det er en stilistisk bred, harmonisk rig og rytmisk udfordrende udgivelse, som til fulde udnytter GLAS’ helt unikke klangpalet, kraftigt krydret med indignation, begejstring, sarkasme og indlevelse.

For mere information, se http://peterdanstrup.com/index.php/glas/